SARIMSAK KOLAY NASIL EZİLİR ?
Mutfağımızdaki yeri tartışılmaz olan sarımsağın, sağlığımız için yararları saymakla bitmez. Kokusu açısından pek hoşlanılmasa da, yemeklerimizde sürekli kullanılmaya devam eder. Yemek içinde kullanımında direkt bir koku vermese de, sevilen yemeklere eşlik eden salata veya yoğut gibi yardımcılarda kokusu kendini belli eder. İş hayatında olanlar ya da kokusundan hoşlanmayanlar günlük hayatlarında yemeği tercih etmezler.
Ancak kötü kokusuna rağmen, o kadar çok faydası vardır ki saymakla bitmez. Tansiyon düzenleyici, antibakteriyel, vitamin ve mineral deposu, güçlü bir antioksidan, kan temizleyici, doğal antibiyotik olma özelliği, faydalarından sadece bazıları.
Kastamonu Taşköprü Sarımsağı, ülkemizdeki sarımsağın en iyisinin adresi olarak bilinir. Pazarlarda her derde deva diye satılır. Saça yararından dolayı sarımsaklı şampuan olarak bile görülmektedir. Sarımsak yağı olarak da pek çok alanda kullanılmaktadır.
Yemeklerimizde sarımsak, kimi zaman diş olarak bütün, kimi zaman da ezilerek kullanılır. Ezilerek kullanılması gerektiğinde, genel olarak havanda döveriz. Kimi zamansa ince ince keser üzerine basınç uygulayarak ezeriz. Her ikisinde de biraz tuz ilave etmek, ezmeyi kolaylaştırır. Sarımsağın diş hali, kaygan yapıda olduğu için, tuz ilave etmek onun kayganlığını alacak ve ezilmesini kolaylaştıracaktır. Modern çağımızda, işimizi kolaylaştıran çeşitli cihazlara sahibiz. Sarımsak ezmek için, rondo kullanılabilir.
Sarımsağı ayıklamanın kolay yolları vardır. Sarımsak dişlerinin üstüne bıçak yardımıyla basınç uygulandığında, kabuklar kolay bir şekilde ayrılacak ve kabuksuz sarımsağa ulaşılacaktır. İstenirse ayıklanmış sarımsaklar bir kavanoz içine konulup üzerine zeytinyağı ilave edilir, kavanozon kapağı kapatılır, bu şekilde saklanır. İhtiyaç halinde kolayca istenilen kadar kullanılır. Ayıklanmış sarımsak ağzı kapalı bir şekilde, buzlukta da korunmaya alınıp, saklanır. İhtiyacınız oldukça, hazır ayıklanmış sarımsaktan kullanmaya olanak sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder