Su ürünlerinden kaynaklı zehirlenmelerin sebebi aslında histamin zehirlenmesidir. Tüm gıdalarda bulunan histamin enzimi insan vücudu için gerekli olmakla birlikte vücuttaki miktarı arttıkça baş ağrısı ve dönmesi, mide bulantısı ve kusma, tansiyon bozukluğu gibi bazı belirtiler ortaya çıkar. Taze balıkta gayet normal olan histamin miktarı ürün bayatladıkça artmaya ve yukarıdaki belirtileri gösterecek kadar zararlı bir yoğunluğa ulaşır. Tüm gıdalarda olduğu gibi süt ürünlerinde de bulunan histamin bayat deniz ürünleri ile tüketildiğinde zaten yoğun olan histamin miktarı yoğurtla birlikte daha da artar. Dolayısı ile halk arasında “yoğurtla birlikte yenmez” sözü aslında çok da doğru değildir. Zira bayat deniz ürünlerinde zaten sizi zehirleyebilecek derecede histamin bulunur. Bk: “Balıkla Birlikte Yoğurt Yemek Zehirler Mi?”
Aşağıda histamin (Balık) zehirlenmelerinde karşılaşılabilecek sağlık sorunları listelenmiştir.
Balık Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
- Şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi
- Şiddetli mide bulantısı ile birlikte kusma
- Çarpıntı (şah damarı şakak damarlarında)
- Karın ağrısı (mide bölgesinde ve/veya kasıklarda)
- Tansiyon bozukluğu
- Ağız kuruluğu
- Susama hissi
- Yutma zorluğu
- Bağırsakların bozulması ve ishal
- Kramp
- Vücutta (özellikle boyun ve dilde) şişmeler ve ödemler
- Yüzde ve boyunda kızarıklık
- Dilde sızlama
- Vücutta kaşıntı, sızlama ve yanma
- Kalp ritminin bozukluğu hissi
- Bronşlarda spazm ve şok
(Bu saydığımız belirtilerin hepsi birden aynı hastada görülmeyebilir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder