KOLAY SOĞAN SOYMANIN YOLU,
Soğan Soymanın Kolay Yolları,
Türk mutfağında neredeyse tüm yemeklerde, salatalarda, mezelerde kullanılan soğan çok lezzetli ve yararlı bir sebzedir. Soğan; yağ yakıcı, damarları açıcı, idrar ve ödem söktürücü olduğu için neredeyse tüm diyet kürlerinde bulunmaktadır. Diyet dışında salçalı, yağlı, sulu tüm yemeklerde soğan kullanılır. Ancak soğanı soymak ve doğramak çoğu zaman işkence haline gelir. Acı bir sebze olduğundan kokusu gözleri yakar, çok derin ve keskin bir kokusu olduğundan elleri kokutur. Ayrıca kat kat yapısı dolayısıyla soymak ve doğramak zordur. Bu sebeple soğan soymayı kolaylaştıracak pratik yöntemler düşünülmüştür.
Soğanları Kolayca Soymak İçin Neler Yapılabilir?
Soğanların kolay soyulması için öncelikle başları kesilir ve ardından su içinde bekletilir. Bu sayede kabuğu yumuşayan soğanlar kolayca soyulacaktır.
Soğanları kolay soymak isteyen, ancak suda bekletecek kadar zamanı olmayanlar, soymak istedikleri soğanın üzerine sıcak su dökerler ve kabuğu bu şekilde 1-2 dakika içinde yumuşatırlar. Yumuşayan kabuk ta çok kolay soyulur.
Soğan soyarken soğanın dış kabuğu ile beraber içteki birkaç katmanı da çoğu zaman çöpe gider. Soğanları ziyan etmeden kolayca soymak için ilk olarak başını değil arkasını kesmek gerekir. Bu şekilde en dıştaki kabuk hafif bir hareketle soyulabilir.
Soğanları kolay soymak için hem baş hem de arka kısmı kesilir ve soğan ortadan ikiye bölünür. Bu işlemin ardından kabuk bir çırpıda soyulabilir.
Soğan soyarken zorlananlar önce soğanın baş ve arka kısımlarını kesip ardından kabuk üzerine dikine çizikler atarlarsa bıçağa bile gerek kalmadan kabuğu soğandan ayırabileceklerdir.
Sirkeli sıcak suyun içine başları kesilmiş soğanları atıp, 10-15 dakika bekletmek de soğan kabuklarının kolayca soyulmasını sağlayan yöntemlerdendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder