SOĞAN DOĞRARKEN GÖZLERİN YANMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR ?
Soğan soyarken ve doğrarken gözlerin yanmaması için öncelikle soğan ikiye bölünür ve bir miktar su içinde bekletilir. Suda bekleyen soğanın acı suyu hafifleyeceği için soyarken ve doğrarken gözler yaşarmayacaktır.
Gözler yaşarmadan soğan soyabilmek için bir diğer yöntem ise soğanları lavabo çeşmesinin hemen dibinde ve su akarken soymaktır. Soğanın acı kokusunu su alacağı için gözler rahatsız olmaz.
Soğanları soymadan önce 1-2 saat buzdolabında bekletmek soğanın acılığını alacaktır. Bu sebeple soğan soyarken gözler yanmaz ve yaşarmaz.
Soğan doğrarken ya da soyarken ağlamamak için soğanları açık pencerenin önünde doğramak tavsiye edilir. Burada amaç soğanın acı kokusunun mutfağa yayılmak yerine pencereden dışarı çıkmasını sağlamaktır.
Ağza bir yudum su alıp suyu yutmadan soğanı doğramanın da gözleri yaşartmadığı söylenir.
Bir diğer yöntem ise ağza iki adet kibrit çöpü alarak soğan doğramaktır. Bu şekilde soğan kokusunun gözleri yaşartmadığı bilinir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder